8 ok, miért vettem iPhone SE-t

(Virág János) #1

Mikor már kezdtek megfizethetővé és elterjetté válni a mobiltelefonok iskolás koromban, már akkor sem érdekeltek igazán ezek az eszközök, inkább csak volt, hogy legyen, mint mindenki másnak.

Bár tény, hogy megvolt annak is a feelingje, hogy bluetooth-on küldözgettük egymásnak a nehezen megszerzett mp3-as zenéket. Ám az évek múlásával sem változott sokat a helyzet nálam. Elkezdtek megjelenni az olcsó kínai androidos okostelefonok, amikre rendszerint “beruháztam”. Okostelefonok közül először egy Vodafone saját márkás telefont vittem el, szerintem 0 Ft-ért. Hát olyan volt, amilyen. Nekem akkor megfelelt.

„Volt közben egy Lenovo is, aminek a rendszerébe kéretlen reklámok voltak beleintegrálva, amit nem lehetett törölni.”

Aztán jött egy “Mizu” típus, amit szintén egész sokáig tudtam használni. Volt közben egy Lenovo is, aminek a rendszerében kéretlen reklámok voltak beleintegrálva, amit nem lehetett törölni. Fantasztikus hová süllyedt a Lenovo. Mikor még az IBM alá tartozott, érdekelte őket a minőség.

Végezetül utoljára egy HOMTOM HT16 PRO nevezetű csoda került a kezeim közé, ami ár/érték arányban egész jónak tűnt. Végre a Netflix appon belül elérhetővé vált, hogy a filmeket offline módban is tudjam nézni. Nagy volt az öröm. Aztán már másnap teljesen megnémult a hangszóró. Visszavittem, 1 hét alatt sikerült kicserélniük. Legszívesebben visszakértem volna a pénzt, mert a beszéd hangszórója is rettentő halk volt nekem – bár kicsit süket is vagyok – , csak mivel Szlovákiába kellett volna visszapostáznom több ezer forintért, amire nincs garancia, hogy meg is érkezik, inkább a cserét kértem. Ez van, ha ócsóé’ veszed a forgalmazótól, amely külföldön van. Soha többé.

Eljött az idő, hogy váltsak valami teljesen másra…

Itt volt az a pont mikor betelt a pohár a gagyi, ócska telefonokkal. Elkezdtem kutakodni a Vodafone webshopján mit tudnék relatív kedvező havi feltételekkel elhozni. Minimum a közép kategóriában gondolkoztam, de egyik sem tűnt igazán kiemelkedőnek. Már a felső kategóriát néztem, mikor előkerült a Samsung Galaxy S7 (nem az Edge) és az iPhone SE. Az előbbinél az f/1.7-es rekesz tetszett leginkább benne, minden teszt oda és vissza volt az optikától. De az iPhone SE mellett több érvem szólt, íme:

#1 – GarageBand App

Tulajdonképpen ez volt a pont az “i”-n, ami meghozta a döntést. Az Apple nagyon népszerű a könnyen használható professzionális szoftvereiről. Egy közeli példa erre a werk kisfilmema Pannonia Studio-ból, ahol Jamie Winchester iMac-en keverte a zenét. Na, de mire is jó ez a GaragaBand? Nekem arra, hogy az idén megjelenő Freedrum kütyü ezzel szólhasson. Röviden ez egy olyan szerkezet, amit hagyományos dobverőkre kell rácsúsztatni, amiket ezután az appal párosítva lehet “légdobolni”. A fejlesztők szerint iOS-en fut a legjobban (pontos időzítés és hangzás).

Már alig várom, hogy kipróbáljam a szabad dobolás örömét bárhol a városban, vagy egy tisztáson, hozzápárosítva egy külső bluetooth hangszóróval. Amint a kezeim közé kerül egy szett, lesz belőle beszámoló. Nem igazán szokványos, hogy valaki egy app miatt vegyen telefont, pedig ha jobban belegondolunk, minden más csak körítés. Nem fogom megérteni azokat, mi jó származik abból, ha a hardvert és azok teszt pontszámait hasonlítgatják össze, miközben a felhasználói élményre és arra kellene koncentrálni, ki mire akarja használni a telefont.

#2 – Gördülékeny OS

Az olcsó kínai telefonokkal már pontosan tudom mennyire szívás az amikor szaggat, belassul, hibákat dob vissza. Már hallom a gondolatodat, hogy talán a felső tategóriánál ilyen nincs Android-nál sem. Ez részben van csak így. Ha jól van optimalizálva az operációs rendszer, akkor a gyorsasággal nincs gond, de az alkalmazások minősége (még a gyári appoknál is) hagynak némi kívánni valót maguk után. Ilyen pl. mikor gyakorta leáll a Google Play alkalmazás a Google saját Pixel telefonjaikon is, ez szerintem “vicces”. És most jöjjön a lényeg.

Az iOS-ben nincsenek sallang appok. Ha szolgáltatótól veszed a telefont akkor sem. Csak a gyári appok, és azok is törölhetőek, ha nincs rá szükséged. Nem utolsó szempont még az egységes arculat, ami az Android-nál ahány féle gyártó, annyi féle megoldás és keszekuszaság.

#3 – Kompakt méret

Tudni kell, ahogy egyre nőttek a mobilok kijelző mérete, az evolúció ezzel együtt az emberek kezét is megnövelte. Ja nem, mégsem. Abszurd, hogy ma már egy 5″-es kijelzőt is már zokszó nélkül “leminizünk”, közben két kézzel szerencsétlenkednek emberek a buszokon a “phablet” telefonokkal. Eközben a 4″-es kijelző kényelmesen elfér egykézben és a zsebben is, kompromisszumok nélkül.

#4 – Hosszú akku idő

A mai okostelefonok kétségtelen legnagyobb hátránya még mindig a gyenge akkuteljesítmény, még a csúcskészülékeknél is. Legutóbb a Tech2 tesztjéből derült ki, hogy az S7 ilyen tekintetben csúnyán elmarad, alig egy napot bír ki úgy, hogy szinte alig használták. A legújabb iPhone-oknál sem rózsás helyzet, azonban a régi iPhone 5S készülékek még erős akkuval bírtak. Erre duplázott rá az iPhone SE, ami az Apple szerint 30%-kal tovább bírja, mint az 5S. Ezt már a gyakorlat is visszaigazolta számomra. Akár 3 napot is kibír egy feltöltéssel, bár tény, hogy ilyenkor nincs csúcsrajáratva. Viszont ami a legfontosabb, hogy egész nap gond nélkül lehet használni bármire a telefont, nem kell attól tartani, hogy lemerül a munkanap végére.

„az Apple szerint 30%-kal tovább bírja, mint az 5S.”

#5 – Frissíthető OS

A frissítésnek lehetősége egy hatalmas poztitívum egy mobil oprendszer esetén. Megint csak az Android-hoz tudom összehasonlítani, aminél a felső kategóriánál is legfeljebb 2-3 évig biztosított a frissítés, és időben is több hónap mire a telefon gyártók reagálnak rá. Míg az iOS több évig visszamenőleg frissíthető a korábbi iPhone modellekre is. A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy míg nincs hátrányod, hogy egy korábbi fő verziót használsz, a sebessége kielégítő és (felfedezett) biztonsági rések sincsenek benne, addig nagyon nem számít. A gond akkor kezdődhet, ha az appok is kezdik igényelni az új verziókat.

Az iOS 10 megjelenése után 114 nappal az Apple eszközök 83%-ára már frissítettek a tulajdonosok.

A legújabb iOS 11 – aminek bétájáról készítettem beszámolót – a már 4 éves iPhone 5S-re is telepítheted majd a szeptemberi hivatalos megjelenés napján. Ezért (is) van, hogy egyszerűbb fejleszteni appokat iOS-re, hiszen a felhasználók tűkön ülve várják a frissítéseket, így kevesebb gond van a kompatibilitásokkal is.

#6 – Külső design

Sokak szerint – és szerintem is – az iPhone 5S designja máig az eddigi legszebb iPhone. Nem hiába, hogy az Apple fejesei ugyanabban a designban és méretben dobták piacra tavaly az iPhone SE-t, ami hardveresen a 6S tudását hozza (majdnem). Mind a mai napig nincs vetélytársa az Apple-nek 4″-es okostelefon méretben. De még csak alternatíva sincs. Ha “kicsi” telefont akarsz, ezt veszed meg. Nem tudom mit csinálnak a mérnökök és/vagy designerek, hogy az új iPhone/iPad szériákban kiáll az optika a készülékek hátuljából. Leteszed egy sík asztalra a telefont és billeg a kamerája miatt. Na, ez az SE-nél – vagy 5S-nél, ha lehet még kapni – nincs.

#7 – 4K kamera

Majd, ha lesz TV-m és az 4K-s lesz, akkor biztosan jó lesz. De jó tudni, hogy a mobilokba épített nagy felbontású videók korántsem képviselik ugyanazt a képminőséget, mint egy hagyományos HD kamerák. Egy youtuber készített egy remek iPhone kamera összehasonlító videót, amiben sok mindenre rávilágít. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben a videóban egy csúcs kamerához hasonlítják, amit hollywoodi filmkészítéshez is használnak, de a lényege ennek, hogy a “4K” önmagában nem mérvadó. Itt ugyan iPhone 7 a tesztalany, de nincs sok különbség a 7 és az SE – vagy úgy is mondhatnám, hogy a 6S – között.

Ami talán jobb és több értelme van az a 1080p 60 fps felvételi mód lehetőség és a 120 fps lassított mód ugyanezen a felbontáson. De 720p-ben akár 240 fps is összehozható. Összességében másodlagos kamerának, vagy ha nagyon jók a környezeti fények, teljesen jól használható élményvideózáshoz.

#8 – Időtálló(bb) termék

Túlzás lenne, ha azt mondanám ez egy befektetés, mert nem ezért vesz az ember elsőkörben iPhone-t. De az tény, hogy pár év múltán is tudja az Apple termékek viszonylag tartani az árukat, ha azok megfelelő állapotban vannak és rendeltetés szerűen használták. Az, hogy a sajátom megfelő állapotú lesz-e pár év múlva igencsak kérdéses – gyűlölöm a tokot és a fóliát – , de mikor eladó sorba fog kerülni, biztos vagyok benne, hogy nem fillérekért fogom tudni csak eladni, mint egy hasonló árértékű Android-os telefont.

Neked mi volt a fő okod, hogy iPhone (SE)-t vettél?