A Google telefonál helyettünk - könnyebb élet vagy ez a Skynet?

(Virág János) #1

Szerdán a Google az évente megrendezésre kerülő IO konferencián bemutatta a legújabb fejlesztését, ami a Google Duplex nevet viseli. Ez egy csúcsra járatott mesterséges intelligencia.

Mit csinál a Google Duplex?

Biztosan találkoztatok már a telefonotok beszédfelismerő és szövegfelmondó részével – legalább kipróbálási szinten – mikor elkezdünk “beszélgetni” a telefonunkkal, kérdezünk angolul és jó esetben még meg is érti, majd robot hangon, de válaszol nekünk. Ez már régebb óta elérhető a tech óriás cégek piacán, bár tudtommal a kutya se használja, mert nem életszerű a mindennapokra nézve, és a komplexebb kérdésekkel általában már nem tudnak ezek a mesterséges intelligenciák mit kezdeni. Leginkább megragadtak a “ zene állj ” és a “ következő szám ” szintjénél. Na, de akkor mit tud többet a most bemutatott technológia?

A mesterséges intelligencia új foka

A szaksajtó legnagyobb meglepetése a Google által bemutatott demó volt, amiben egy digitális asszisztens – vagyis egy robot – felhív telefonon egy fodrászt, hogy időpontot foglaljon. Az érdekesség ebben az volt, hogy a gép teljesen emberi hangos beszélt, teljesen megtévesztve ezzel, hogy ő még véletlenül sem robot. A beszéde természetes, időnként hagy egy kis szünetet, mintha gondolkodna, sőt még “ümm”-ög is. Gondolom mondanom sem kell, hogy gond nélkül sikerült lefoglalnia az időpontot a robotnak.

Mi ebben az ijesztő?

Megoszlottak a vélemények a bemutató után. Az aggályok abban rejtőznek, hogy a hívott fél megvolt szentül győződve, hogy emberrel kommunikál. Ez pedig igencsak visszaélésekre adhatnak okot, ha ezek a mindennapi élet részét képeznék. Ráadásul még tovább tetézi a korunk legnagyobb problémáját – azt, hogy az emberek már nem töltenek elég minőségi időt ember társaikkal.

A tech geekek szerint hatalmas előrelépés a mostanában ismert MI-hez képest – ez tény, ezt nehéz lenne vitatni -, és egyértelműen csakis pozitívnak értékelik, ez a világ legtermészetesebb dolga, és csakis egy ilyen jövőben hisznek. Van a másik fele, azok a Skynet ébredését vizionálják, akik átveszik majd az uralmat előbb az emberek – már most átvették – később a világ felett és kipusztul az emberiség. És vannak azok – én is ide sorolom magam – akik bizonyos feltételekkel tudják ezt a jövőképet elképzelni – akik hiszik, hogy a könnyebb élet nem egyenlő a jobb élettel, és ha már a fejlődés ellen nem lehet harcolni, mert ellentmond az ember terveivel – attól még észnél kell lenni, és beszabályozni ezt az ágazatot és felügyelet alá vonni.

A robot kommunikációra már most van élő példa a Facebook fényében, és bizonyos cégek már előszeretettel alkalmazzák azt a megoldást, hogy ún. chat robotokat alkalmaznak a vásárlói kérdések megválaszolásához. Némely megoldások már a párbeszéd megkezdésekor elárulja, hogy ő egy robot, míg mások a megtévesztésig átverik ügyfeleiket és embernek adják ki magukat. Ez nem jövő, ez már a jelen.

Te melyik vízióban hiszel? Írd meg!