Évek alatt sorozat: Magyarország csődbe fog menni rövid időn belül(?)

Ez a kérdés kevésbé az én fejemből pattant ki, sokkal inkább a Years and Years (magyarul: Évek alatt) BBC által készült sorozatban - ami hazánkban az HBO GO-n keresztül nézhető -, de elgondolkoztatott.

Ez a sorozat úgy gondolom a Black Mirror kisöccse. Míg az utóbbi egy távolabbi képet festett a jövőbeli világunkról, amiben a robotok “átveszik az uralmat”, addig az Évek alatt - ahogyan a nevében is benne van - az elkövetkezendő pár évtizedet vizionálja sajnos elég realisztikus, már-már dokumentarista jellegű módon. Nem fogok spoilerezni - nem is tudnék teljesen, mert még jönnek az újabb részek -, de azt elmondhatom, hogy az első rész megtekintése közben/után, rohadtul szorongtam. Szinte a bőrömön tapasztaltam a jelenségeket, mintha csak egy hiradót néznék (már ha létezik még ilyen fogalom).

Csak címszavakban, amik a sorozatban eddig helyet kaptak: Trump, atombomba, bevándorlás, világvége, Grexit, Magyarország csődbe megy, stb…


(Egy kép részlet az Évek alatt sorozatból (1. évad 4. rész), amiben Magyarország sorsát festik le.)

Ezután a képsor után a 2006-os budapesti zavargásokkal van illusztrálva a helyzet, amivel csak még valóságosabb lesz. Az sorozat alkotói, tovább megyek: a brittek, Európa, a világ lakossága tényleg így látja Magyarország sorsát? Ez lenne a realitásunk, amit csak mi nem látunk? Vagy arról van szó, hogy nem akarjuk látni? Egyáltalán hogyan jutottunk el odáig, hogy egy ilyen képet vízionáljanak rólunk?