Hogyan fotózzunk tűzijátékot?

(Virág János) #1

Olvastam néhány cikket arról, hogyan lehet tűzijátékot fotózni. Egyszerűnek tűnt. Előtte még soha nem csináltam ilyet, éppen ezért izgatottan vártam az államalapítás ünnepét az esti tűzijátékkal, hogy teszteljem mit is tudok… vagy nem tudok.

FRISSÍTÉS : Nagyszerű hír! Az 500px feltöltötte Instagram fiókjába ezt a fotómat, ezzel közel 11 ezer lájkot szerezve. Ide kattintva nézheted meg.

Azonban a terveim közül semmi sem jött össze. Ekkor jöttem rá, hogy az előkészületen múlik az egész. Nézzük mit értek ez alatt.

Foglald el időben a helyed

A legfontosabb része, hogy tervezd meg előre az estét. Ez alatt azt értem, hogy válaszd ki azt a helyet (például: a híd) ahonnan fotózni szeretnél. Ha a hídnál vagy, találd meg azt a pontos helyet, amiben az épület, az égbolt és bármi más amit a képen szeretnél látni, számodra érdekessé és egyedivé válik.

Mindig legyen egy “B” terved

Ha nem maradt elég helyed a helyszínen, ne ess kétségbe. Forduljunk a “B” tervhez. Emeljük fel a kameránkat olyan magasra, hogy az emberek feje kikerüljön a képből. Ezt persze hosszabb ideig nem fogod majd bírni, ezért, ha vittél magaddal állványt vagy egy monopodot használd együtt a távkioldóval. Még könnyebb lesz, ha van a kamerádon forgatható LCD-kijelző.

A beállításokról

Nagyon függ a lencsék minőségétől, de egy dolog biztos, a manuál módot kell mindenképp használnod. Ha van lehetőséged arra, hogy a kamerát élő módba állítsd, akkor zoomolj bele és állítsd be precízen a fókuszt. Ha állvánnyal fotózol elég egyszer ezt megtenned, viszont kézből fotózva minden expo előtt meg kell találni a legjobb fókuszt. Ha jó optikád van, megpróbálhatod az f /11 rekeszértéket beállítani, hogy az egész kép élesebb legyen. A záridő állítása – tűzijáték fotózása esetén pláne – sokat múlik a kreativitásodon is. Játszhatsz az 1/10 másodperctől kezdve a több másodpercig is.