iOS 11 Developer Beta: Így telepítsd és első benyomások

(Virág János) #1

Az Apple bemutatta az idei WWDC17 fejlesztői konferenciáján a szokásosnak mondható gépfrissítései mellett az iOS 11-et is. Most az utóbbit nézzük meg egy kicsit közelebbről. Ez a verzió váltás az iPad-eknél hozza a legnagyobb változást, iPhone-oknál kevesebb dologról beszélhetünk, de még így is elég érdekes lett.

Mi történt a WWDC17 fejlesztői konferencián?

Élőben követtem az eseményt – most hogy van hozzá nekem is “közöm” egy iPhone SE-vel – és elég vegyes gondolatok fogalmazódtak meg bennem. Az iOS 11 rendszerben az Apple szerint a legnagyobb újdonság iPhone-on és iPad-en egyaránt, az az újradesignolt és átszerkeszthető “Control Center” – amit alulról húzunk fel – és a megújult AppStore. Az előbbi tényleg egy hasznos funkció, bár első ránézésre – legalábbis a bemutatón – iszonyat hülyén festett, de látva most már működés közben, azt gondolom teljesen rendben van.

A “megújult” AppStore-t nem tudtam fejben hova tenni, mert semmiféle új hasznos dolgot nem kapott. Letöltöd az appokat benne és kész, erre használjuk, másra nem is jó. A legfőbb újítása, hogy külön kapott a játék és az app egy-egy menüt. Na és persze itt is újradesignolták kicsit a felületet, de hogy tudtak erről negyed órán át beszélni, azt már “nem értem”. Válasz: Úgy, hogy 3rd party appokat promóztak közben.

A másik nagy újítást már csak iPad-eken demózták, ami nem volt más, mint a multitasking és az AR technológia. Az előbbi arról szól, hogy lehet két appot egyszerre, felosztott képernyőn futtatni. Az iPad-ek hátránya a többi mobil oprendszerhez képest tagadhatatlan volt ezen a téren. Vegyük például a Microsoft Surface-t, vagy egy csúcskategóriás Android 6.0-ás táblagépet, ezek már mind tudták. Az AR (Argumented Reality), vagyis a “Kiterjesztett Valóság” arról szól, hogy a képernyőn meglehet úgy jeleníteni dolgokat, hogy közben a gép mutatja a kamerán át a valóságot, amire 3D-sen rá vannak modellezve különféle játékfigurák, bútorok, vagy bármi más.

Az érthetőség kedvéért, a Pokémon Go ezzel a technológiával működött. De ha már eddig ezt megtudták oldani a fejlesztők, akkor mi ebben az újdonság? – Jogos lehet a kérdés . A titok az, hogy mostantól az Apple támogatni fogja alapból ún. API-k segítségével a fejlesztőket, ha ilyen appok készítéséhez támadna kedvük. Na, de eresszük is most el, nézzük a fő változásokat az iOS 11-ben.

Mik az újdonságok az iOS 11-ben?

 • Újradesignolt és átszerkeszthető Control Panel
 • Multitasking lehetősége (csak iPad-en!)
 • Megjelent a Dock sáv, hasonlóan mint az OS X-nél (csak iPad-en!)
 • Képernyőkép rögzítése, akár mikrofonnal is
 • Screenshot készítése és szerkesztése (bekapcs + Home gomb megnyomásával)
 • AppStore újradesignolva, szétszeparálva benne a játékok
 • Appok ikonját egyszerre is lehet mozgatni
 • A Siri realtime fordít nyelveket (magyart nem)
 • Megjelent egy “Files” nevű app, amiben a fájlokat lehet mozgatni
 • “Ne zavarjanak vezetés közben” mód az Apple térképben
 • A Camera app jobban tömöríti a képeket
 • Az iMessage-ben lehet pénzt küldeni és fogadni (Mo-n nem működik)
 • Megváltozott kinézetű számológép
 • A Live fotózásnál egyéb effektek is megjelentek a Camera appban
 • SOS telefon hívás (bekapcs gomb 5x egymás utáni lenyomása)
 • Animáció megváltozott Appok megnyitása és háttérbe küldésekor
 • Több apró design elem és ikon változás
 • és még pár dolog…

Hogyan telepíthetem az iOS 11-et?

Ha biztosra akarsz menni és nem akarsz a bugok miatt idegeskedni, akkor megvárod, míg szeptemberben megjelenik a végleges iOS 11, mikor az új iPhone-okat is bemutatják. Ha addig nem tudsz várni és szeretsz tesztelgetni, akkor a hó végén érkezik a publikus béta, amit bárki telepíthet a szokásos módszerrel. Ha végképp kísérletező kedvű van, de nem vagy fejlesztő, akkor az alábbi módszerrel tudod letölteni és telepíteni. Én így frissítettem az iPhone SE telefonom:

Telepítés előtt készíts biztonsági mentést az iTunes-ban. Az iOS Developer Betát csak saját felelősségre telepítsd és használd!

 1. Látogasd meg a beta.applebetas.co weblapot Safariban
 2. Töltsd le az iOS Beta Profile -t
 3. Telepítsd az iOS 11 Developer Beta -t
 4. Az iOS 11 sikeresen feltelepítve
 5. Használd saját felelősségre !

Mennyire bugos az iOS Developer Beta?

Nos. Ma frissítettem le iOS 10.3.2-ről. A telepítés gond nélkül végigment. Az iOS 11 közel 2 GB, viszonylag sokáig tart a telepítés, eléggé felmelegedett a telefon közben, de azonnal vissza is hűlt amint befejeződött. Alacsony töltöttségi szinttel semmiképp se kezdjük el frissíteni, mert sokat fogja meríteni az akksit ez idő alatt.

Nekem az iPhone SE teljes értékű telefonként működik a frissítés után is. Nem fagyott le, nem lassult be és nem is melegszik. Olyan bugok vannak benne, mint például az értesítési sávot többszöri tapizás után tudjuk lehúzni. Vagy olykor egyáltalán nem jön elő, se a control center. Ez eddig egyszer fodult elő és fél percen belül magától megoldódott. Még azt vettem észre, hogy pl. YouTube-nál, ha elforgatod a képernyőt később reagál rá telefon. Ezután, ha visszaforgatod ismét állóba és lapozol az oldalak között, néha még azt hiszi, hogy elvan fektetve és lapozgatásnál az értesítési sávot akarja behozni. Továbbá a zenelejátszó időnként megjelenik az értesítéseknél akkor is, ha semmilyen zenelejátszó nem fut a háttérben. Ja, még egy. A Files nevű app nem mutat semmilyen fájlt, de ez egyáltalán nem befolyásolja a rendszer működését.

Mondd el, neked mi a véleményed az iOS 11-ről, írd meg frissítetted-e már és hogyan tetszik vagy nem tetszik.