Minden, minden (2017) filmkritika

A trailer megnézése után egyből az jutott eszembe, hogy ez akár a Buboréksrác női megfelelője is lehetne, kicsivel nyálasabb és drámaibb köntösbe bújva. De mivel szerettem annak a sztoriját (és abszurd humorát), kíváncsi voltam ez a történet hogyan fest komolyan.

Történet röviden, tényszerűen

Egy 18 éves fiatal lány (Maddy) kis kora óta hermetikusan lezárt otthonában éli egyforma, szürke hétköznapjait anyjával és ápolójával (Carla). Kis korában az apja és a bátyja autóbalesetben meghaltak, nem sokkal később pedig súlyos ritka betegséget diagnosztizál nála az anyja, aki éppenséggel doktornő. Maddy immunrendszere nem működik megfelelően, így a legkisebb bacilus is a halálát okozhatja – állítja az anyja . Az anya ezért megtesz mindent annak érdekében, hogy a külvilággal ne érintkezzen. Rendben is mennek a dolgok, élik a megszokott életüket.

Egészen addig, amíg megjelennek az új szomszédok, egész pontosan egy fiatal srác (Olly). Rögtön szemet vetettek egymásra. Kizárólag telefonon beszélgetnek egymással, hiszen Maddy nem hagyhatja el a házat. Az anyján, az apolónőn és annak lányán kívül senki sem jöhet a házukba. Az ápolónőnek – aki egyben Maddy barátnője is – megesett a szíve Maddy-n és elintézte, hogy a fiú bemehessen hozzá. A bonyodalmak innen kezdődnek. Az anyja ezt később megtudta, és azonnal elbocsájtotta az alkalmazottat. Maddy neheztelni kezdett az anyjára, mondván semmi érdekes nem történik vele.

A lány mindig is szerette volna látni az óceánt testközelből. A szerelem hevében elutaznak Olly-val Hawaii-ra, hogy akár egy napig is, de megtudja milyen élni, és azt, beteg-e még egyáltalán. Az anyjának csak egy búcsúlevelet hagyott hátra. Azonban másnap Maddy rosszul lett, a szíve is megállt egy időre, később már csak arra eszmélt, hogy a saját ágyában fekszik otthonában. Maddy-t hawaii orvosa tájékoztatta őt telefonon arról, hogy a rosszullétének nincs oka a betegségének. Maddy rögtön elkezdett kutakodni hivatalos dokumentációk, leletek után amiről megállapítható, hogy a betegsége valós. Nagy elkeseredésére és egyben izgatottságára ilyen bizonyítékokat nem talált. Miután kiderítette, hogy nem szenved ritka betegségben, anyját hátrahagyva követte Olly-t, aki már családjával korábban elutazott egy másik városba.

Minden, minden előzetes

Könyvből lett film

Nem tudtam, hogy ez könyv adaptáció, csak miután olvastam valahol. A film egyes jeleneteit – talán ebből kifolyólag – nem tudtam kellőképpen megmagyarázni magamnak, kezdve azzal, hogy kioktató jelleggel, bacilus ábrákkal prezentálva mutatják meg Maddy betegségét. Értem én, hogy nem az egyetemi tanárok a célközönség, de a tinédzserek sem (ennyire) hülyék. A másik érdekes dolog – ami elég zavaró volt filmvásznon – az a telefonon való chatelések megjelenítése úgy, mintha fizikai valójában lennének együt, így mutatva be a beszélgetéseket. Ezzel pont a bezártság illúzióját rombolja le a film. Tipikus esete annak, ha ezt olvasnád Te magad képzelnéd el ezt a világot olyannak, amilyen.

Mit jelent a “Minden, minden”?

Mikor először olvastam a címét nem értettem, majd megnéztem az előzetest, és hát akkor sem. A film végére azonban lett pár elképzelésem mit takarhat a cím. Azt gondolom Maddy mellett az anyja a másik fő szereplője ennek a történetnek. Az ő számára a lánya a “minden”, míg Maddy élete minden, csak nem élet. Ezért mindent, vagy semmi alapon kockáztatja életét, hogy megtudja mit is jelent az számára. A fiú szerepe “csak” egy mozgató rugó volt, aki elindította őt ezen az úton, de akárki lehetett volna. De mivel nem olvastam a regényt, ez csak feltételezés. Ha olvastad, szólj hozzá legalul.

Láttad a filmet? Mondd el, mit gondolsz!