PUBG: Több, mint 1 millió játékos

Én már jó pár éve nem játszom videójátékokkal – ennek több oka is van: fontosabb dolgok; konzol- és időhiány – de mégis feltűnt egy relatív új PC-s cím, ami hasít az interneten, ami nem más, mint a PUBG, vagyis a PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS.

Mivel játszanak a mai fiatalok?

Aki nem ismer azoknak mondom, hogy jelenleg rendszergazda vagyok egy általános iskolában, akiket az iskolakezdés alkalmából pár napja kérdeztem ki, milyen videojátékokkal játszanak és eléggé meglelődtem a válaszokon. Van lány aki WOW-ozik, fiú aki az Age of Empires-t tolja, és amit mindenki szeret, a Minecraft. De többnyire olyan címeket mondtak, amiket még életemben nem hallottam. Vártam, hogy bemondják a mostani legnagyobb címeket, mint pl. Uncharted 4 vagy a COD valahányadik része, de meglepetésemre a tizenévesek egy böngészőben játszató kukacos játékkal szeretnek legjobban kikapcsolódni és a honfoglalóval.

Mire lehet ebből következtetni? Konkrét dolgot nem lehet, hiszen ez nyilván nem reprezentatív felmérés, de mindenképp érdekes megfigyelés, hogy a játékosok előnybe részesítik azokat a játékokat, ahol más emberekkel lépnek virtuálisan kapcsolatba. (Alátámasztva a saját játékos múltammal). Érdekesség továbbá, hogy a legnépszerűbb játékok soha nem a grafikáról híresek. Egy tudományos cikk szerint, ha az emberi szem minél több részletet lát (értsd: pixelt és gyönyörű grafikát) , annál több információt kell feldolgozni, ami gyorsabban fárasztja az agyat. Hosszútávon talán ezért is sikeresebbek a “butított”, egyszerű grafikájú játékok, mint pl. a PUBG is.

A PUBG játékmenete

Több tucat fegyvernélküli civil (talán katona?) egy közös repülőgépből szabadon kiugrik ejtőernyővel egy lakatlan sziget fölött. Elkezdenek gyűjteni fegyvereket, mellényeket, gránátokat, stb. Mindenki gyűjtöget és fejleszti magát. Ha meglátja a társát – ugyan egy repülőből ugrottak ki, de a földön már ellenségek, mondhatni egy túlélő “túra” – jobb azonnal leszedálni, vagy azonnal kivégezni, még mielőbb ő teszi velünk. Az a játékos nyer, aki utoljára marad élve. Mivel a hatalmas szigeten könnyű elbújni, a játék folyamatosan szűkiti a teret, ahová el kell jutniuk a játékosoknak, ha nem akarnak idő előtt kiesni. Ezzel kirántja a játékosokat a konfortzónájukból és összetűzésre sarkallja őket.

“Úgy is mondhatnám ez nem bug, hanem feature.”

Mi lehet a PUBG sikere?

A PUBG csak egy online lövöldözős játék – gondoltam én is – de ha csak ennyi lenne, nem beszélhetnénk egyszerre 1 millió aktív játékosról a Steam-en, amit a napokban ért el, és rohamosan csak nő ez a szám. És ez csak a PC-s változat, az Xbox One verzió az év végén jön ki. Na, de ne szaladjunk ennyire előre. A PUBG sikere 4 pontban, szerintem :

  • Közösségre épít . A játék folyamatos fejlesztés alatt áll, amibe a játékosok is beleszólhatnak, a visszajelzések alapján javítják tovább a bugok mellett a felhasználói élményt is. Ugyanakkor a játékosok imádják kihasználni a játék hibáit. Úgy is mondhatnám ez nem bug, hanem feature. Legutóbb a TheVR rendezett hazai PUBG kupát a nézőinek.
  • Értékcsökkentett játék . Ennek több oka van. Egyrészt a kiadó nem kérhet el egy játékért több tízezer forintot, ha még az tele van hibával és nincs kész. Másrészt ezáltal a fejlesztés folyamatosan megoldott a kis fejlesztő brigáddal ilyen olcsó ár mellett, ezáltal már ekkor annyi bevételhez jutnak, amiből megélnek úgy, hogy még el sem készült a játék. Képzelheted mekkora lehet a motivációjuk.
  • Gyengébb PC-n is elfut . Nagyon sok játékos nem engedheti meg magának a 1080 GTX-es több százezres videókártyát, de a jó hír, hogy a futtatásához feltétlen nem is kell ekkora erőmű. Jóval gyengébb gépen is úgy fut bugosan, mint a félmilliós gépeken. Nincs se előny, se hátrány. (Jó, nem annyira szépek a textúrák)
  • A végén csak egy maradhat. Kell egy ukáz a videojátékoknak is. Egy olyan érv, amit csak ez az egy játék tud. Pl. először a Carmageddon-ban lehetett gyalogosat elütni, a GTA-ban autót lopni, a Postal 2-ben járókelőkre hugyozni, stb. A PUBG-ben Te lehetsz az, aki egyedül éli túl a szigeten.

Mondd el a véleményed, kíváncsi vagyok neked miért tetszik a PUBG, avagy miért nem.