Sony HDR-CX130E full HD videokamera teszt

(Virág János) #1

Már régóta szeretnék magamnak egy HD-minőségű videokamerát, mert a lassan 10 éves Canon miniDV-s kamerám már nem éppen a minőségéről híres (mai szemmel nézve) és a videoanyag másolása se a legegyszerűbb. De ennek vége. Két márka között gondolkodtam: Panasonic és Sony. A Sony-nak most volt egy jó akciója, így emellett döntöttem.

A HDR-CX130E típus fő tulajdonságai

  • progresszív felvétel (1080p)
  • 30x optikai zoom (42x kiterjesztett zoom)
  • 3″-es érintőképernyős LCD
  • 3,3 megapixeles képfelvétel
  • zoom mikrofon
  • 29.8mm széles látószögű lencse
  • Sony Lens G (Carl Zeiss tovább fejlesztett verziója)
  • beépített USB-kábel

Akkor és most

Ez a típus a Sony-nak egy tavalyi kiadása, amelynek ára karácsonykor 130e Ft körül mozgott, ma pedig 100e alatt lehet hozzájutni. Ugyanezzel a tudással az idei, 2012-es kiadás 130e Ft körül van, aminek az a “nagy” újítása, hogy még kisebb lett (nem mintha nem lenne így is már elég kicsi), így az LCD kijelző is 3″-ről lement 2.7″-re és visszatértek a Carl Zeiss optikákhoz. Tehát részemről nem volt érdekes, hogy az újabbat vásároljam drágábban.

Menürendszer, beállítás, memória

A Sony menürendszerét elég jól megalkották, érthető és gyorsan navigálható. A fehéregyensúlyt még soha nem láttam ilyen egyszerűen beállítani. Egész egyszerűen hosszabb ideig nyomjuk le a képernyőn azt a felületet amihez igazodni szeretnénk az árnyalatot. Ügyes, praktikus megoldás. A felvételek mentése esetemben egy Hama SDHC Class 10-es memóriakártyára történik, amely 16 GB-ot kóstál. Legjobb minőségben körülbelül másfél órányi anyag fér rá ekkora memóriaegységre.

Kirándulás, koncert, bármi

Volt alkalmam kipróbálni a kamerát a természetben, és igen jól teljesített. Élethű színeket ad vissza. Ami ennél is jobb, hogy koncert felvételeknél is helyt áll a készülék. Kihangsúlyoznám, hogy megfelelő beállítások mellett! Általában jó, hogy ha automatikusra állítjuk a színegyensúlyt és a fókuszt, de mint tudjuk, ez soha nem a tökéletes megoldás, inkább az amatőr. Szóval megfelelő beállítások mellett erős fények hatására sem volt elszíneződött, homályos a felvétel.

Mit mondtál? Nem hallom! Rád zoom-olok…

Hát igen, ez kb. tényleg ilyen. Mikor meghallottam, hogy már ilyenek léteznek, azt gondoltam hogy ez jól hangzik, de úgysem fog érni semmit. Tévedtem… Ismét csak a koncert felvételt tudom felhozni, amit 200m-ről is rögzítettem zoom mikrofon használatával és valóban a mikrofon az előtte lévő, jelen esetben színpadra fókuszált, így tiszta és éles maradt továbbra is a hang, még ilyen távolságból is. Csodálatos!

Felvételek minősége

Ugyan képes a HDR-CX130E típus képfelvételre, de a minőségét tekintve borzalmasakat készít, mint bármely más videokamera. Ez videokamera, minek akarnék Én fényképezni vele, nem? Hülyeség… Van benne mosolyfelismerő, ami arra jó, hogy videofelvétel közben is lehet képet rögzíteni, ha az illető elég szélesen vigyorog. A hátulütője az, hogy 50p beállítás mellett ezt nem tehetjük meg, sőt még 50i beállítás mellett is csak gyengébb minőségben lehet használni a két funkciót. Ez is felesleges funkció szerintem…

Feltöltés, használat

Tapasztalatom szerint a hozzá adott legkisebb akkumulátor sem nyújt rossz teljesítményt, folyamatos felvétel mellett körülbelül másfél órát bír, ha megkíméljük az akksit, hogy lekapcsoljuk mikor nem rögzítünk, akkor 2 óráig is elmegy egy feltöltéssel. Pár óra alatt nulláról teljesen feltöltődik. Amit érdemes megtenni a vásárláskor, hogy első alkalommal úgy körülbelül 10-15 órát hagyjuk tölteni az akksit. Ami mindenképpen jó tulajdonság a kamerának, az a beépített USB kábel, amelyről ugyanúgy tölthető a gépezet, így például egy hosszabb út során nincs szükségünk a töltőjét vinni, elég csak egy USB port és egy laptop.

Csomag, felszerelés

A kamerához jár egy köteg kábel (HDMI kábel nem), leírás 20 különböző nyelven (a doboz fele ezzel van teli) és egy CD rajta valamiféle Sony programmal, de azt hiszem lefogom törölni, mert már egyszer lefagyott a program, és nincs is rá szükségem, hogy ez a program rendezze nekem a fájljaimat.

Sony HDR-CX130E tesztvideók

Szövegelés helyett beszéljenek inkább a felvételek amiket eddig készítettem ezzel a kamerával. Az első felvétel amin a Mini Cooper szerepel talán nem a legjobb tesztvideónak, mert a színek módosítva lettek videóvágó programmal. A koncertfelvételhez és a természetben készült felvételekhez a színek nem lettek módosítva utólag. Mindhárom felvétel a legjobb minőségben (1080p) került rögzítésre, és amit fontos még megjegyeznem, hogy a YouTube ezeket átkonvertálta egy gyengébb minőségbe, sőt állítom, hogy a framerate-et is levette 25-re, szóval vedd figyelembe ezeket, a valós felvételek ennél tisztábbak, élesebbek.

Szerk .: A Mini Cooper videó már nincs fent YouTube-on, helyette tudom ajánlani a Normafa videót.

Utolsó szó jogán megjegyezném, hogy a felvételek nem kimondottan a tesztelés céljából jöttek létre, sokkal inkább hobbiból és jókedvből, szóval ha tetszett bármelyik is, ne szégyeld lájkolni, megosztani, vagy fel is iratkozhatsz.