Tibi atya beszélgetése Puzsér Róberttel

“Tibi atya egy fiktív, humbákföldi lecsúszott pap, görbe tükör a társadalomnak. Célunk a szórakoztatás, senkit nem akarunk megsérteni ezzel.” – Írja Tibi szülőatyja, hivatalos Facebook oldalán.

Puzsér munkásságát és FAM-mal való beszélgetéseit “Apuval” követem már egy ideje YouTube-on, kétszer élőben is volt szerencsém meghallgatni, így tudtam mire számítsak. Tekintettel arra, hogy nem iszok alkoholt, Tibi atya alkoholista mémjeivel nem tudtam soha azonosulni, azonban fél éve kipattant Szabó Péter és közte egy vita.

Pontosan nem tudom mi volt a kiváltó ok, de a lényeg, hogy erősen elkezdték bírálni egymást. Ekkor döbbentem rá, hogy a Tibi atya az alkoholizmus mellett, társadalmi szerepvállalásra is adta magát (és igencsak politizál is.) Ettől kezdve kezdtem el tisztelni és felfigyelni mit ír a blogjába.

Na, de ki Tibi atya kitalálója?

Fogalmam sincs, igazából ezért is voltam kíváncsi erre a beszélgetésre. (Az igazsághoz hozzátatozik, hogy ha a Facebook nem jelez, hogy fogászat után a Humbák Művekbe van a beszélgetés, tök elfelejtem. De ingyen volt és épp ráértem.) Szóval nem a neve és személye érdekelt, hanem a mondanivalója.

[…] Tibi atya az alkoholizmus mellett, társadalmi szerepvállalásra is adta magát […]

Azt láttam a gesztusain, hogy van egy világlátása, ami mélyen gyökerezhet. Azt éreztem miközben beszélt, hogy a jelenlévők nevében is nyilatkozhatna, úgymond a nép nevében fogalmazta meg véleményét, és kíváncsi volt mit fog ehhez szólni a kritikus Puzsér. Izgult a szereplés miatt, lehetett érezni, hogy nem szokott mikrofonba beszélni, sőt talán közönség előtt is ez volt az első. (Csak az a rohadt mikrofont ne szakadozott és gerjedt volna az elején, de szerencsére Robi megelégelte a dolgot és átálltak kiabálós módba, ami sokkal közelebb hozta az egész diskurzust.) Várom a folytatást mindenképp, remélhetőleg akkor már Robi időben talál parkolóhelyet és nem csúszik fél órát a kezdés.

Témák, amikről szó volt:

  • A NER, amelynek kialakulásáról az ellenzék is ugyanúgy tehet.
  • Kispál daloknak semmi értelmük, mindenki csak “érzi” miről szól.
  • Alföldi Róbert egy kiváló színész, a gond az, mikor elhitették vele, hogy máshoz is (pl.: festészethez) ugyanúgy ért.
  • A Szabó Péter trénerség is megszünteti a fájdalmat, de közben megöli a lelket.
  • A “metoo” kampánnyal a hatalom lekaraktergyilkolta Havas Henriket, aki az ellenzékről ír könyvet.
  • A trauma gyógyítható, a sérelem torolható.